Diétás csokis csavart
Ebben a videóban egy kifejezetten látványos péksüteményt hoztam el nektek a szénhidrátcsökkentett vonalról, amely a különleges, de mégis egyszerű formai kialakítása mellett nagyon finom is, annak ellenére, hogy teljesen cukormentes. A felhasznált CH csökkentett süteményliszt kiemelkedő mennyiségben tartalmaz növényi rostokat, ami által a késztermék lassan felszívódó szénhidrátforrást jelent, mely a vércukorszint emelkedését kedvezően befolyásolja, a hirtelen vércukorszint ingadozást elkerülve.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A tészta összetétele
D-Star sütemény lisztkeverék: 450g
Friss élesztő: 21g, vagy szárított élesztő: 5,88g
Só: 5g
D-Star négyszer édes cukorhelyettesítő: 18g
Tojás: 1 egész + 1 sárgája
Vaj/Margarin: 50g
Zsírszegény, vagy növényi tej: 350ml
A csokoládé töltelék összetétele
D-Star csokoládés töltelék premix: 200g
Víz: 250g
Szükséges még 1db tojás a kenéshez, valamint kevés tört mandula a dekoráláshoz, ami akár el is hagyható.
Az elkészítés menete
1.Az első lépés az élesztő felfuttatása a langyos tejben, ami után a további szobahőmérsékletű alapanyagokat - a vaj/margarin kivételével – hozzáadva kezdjük meg a tészta dagasztását, melynek ideje optimálisan 10-12 perc közé tehető. A zsiradékot csak akkor adjuk a tésztához, ha kb. 3 perc dagasztás után a tészta összeállt.
2. Érleljük a tésztát szobahőmérsékleten, zárt tálban 60 percen át.
3. A tészta érése közben keverjük ki a csokoládés tölteléket a por alapú készítmény és hideg víz együtteséből.
4. Nyújtsuk ki a tésztát 70cm hosszan és 40cm szélesen, majd kenjük meg a 2/3 részét a töltelékkel. Hajtsuk a tésztát harmadolva, majd picit nyújtsunk rá, majd vágjunk ki kb. 5-6cm-es csíkokat, melyek közepére is tegyünk egy bevágást, ahol a tészta két vége irányából csavarjuk meg. Ezt követően helyezzük el őket 2 papírozott sütőlemezre, majd takarjuk le őket. A formai kialakítás pontos menete a videóban megtekinthető.
5. Kelesszük meg a megformázott csavartakat kb. 45-60 perc alatt.
6. A megkelt péksütemények felületét kenjük át felvert tojással, majd igény szerint szórjuk meg (nem pirított) tört mandulával.
7. Sütés: 190C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd kb. 25 percig sütni. A sütési idő lehet ettől pár perccel eltérő. Érdemes egyidejűleg csak egy sütőlemezzel sütni belőlük, hogy alulról, illetve felülről is kellően átsüljenek.
Tápértékadatok 100g péksüteményre számítva
Zsír: 10,9g
amelyből telített zsírsavak: 3,3g
Szénhidrát: 18,5g
amelyből cukrok: 2,7g
amelyből poliolok: 1,4g
Rost: 11g
Fehérje: 14,5g
Só: 1,3g
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!