diétás csíkos kalács
Ebben a videóban egy igazán szuper diétás kalácsot szeretnék bemutatni, amely mind küllemre, mind ízvilágra nyugodt szívvel hasonlítható össze a hagyományos kalácsokkal. A kalács cukormentes, így a felhasznált négyszer édes energiamentes édesítőszernek köszönhetően plusz kalória nélkül élvezhetjük az édes ízt, amelyre egyéb utóíz egyáltalán nem jellemző. A kalács kiemelkedő rosttartalommal rendelkezik, ami jó hatással van a bélrendszerünkre, illetve hosszan tartó teltségérzetet okoz. Magas rosttartalma miatt lassan felszívódó szénhidrátforrást jelent, mely segíti az étkezés utáni vércukorszint megfelelő szinten tartását. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A TangZhong összetétele
D-Star Sütemény lisztkeverék: 25g
Tej (0,1%), vagy növényi tej: 180ml
A főtészta összetétele
TangZhong: teljes mennyiség
D-Star Sütemény lisztkeverék: 375g
Friss élesztő: 18g, vagy szárított élesztő: 5,04g
Só: 5g
D-Star négyszer édes cukorhelyettesítő: 14g
D-Star vanília ízű cukorhelyettesítő: 12g
Kókuszzsír: 45g
Tojás: 1db
Tej (0,1%), vagy növényi tej: 165ml
A kakaós tésztához, a tészta feléhez
Holland kakaópor: 10g
Tej (0,1%), vagy növényi tej: kb. 5ml
Szükséges továbbá 1db tojás a lekenéshez!
Az elkészítés menete
1. TangZhong készítése a videón bemutatott módon.
2. A TangZhong keveréket hűtsük 40C°alá.
3. Tészta készítése. Az alapanyagok legyenek szobahőmérsékletűek, tehát a hűtött alapanyagokat érdemes 1-2 órával a felhasználás előtt kivenni a hűtőszekrényből. A tejet langyosítsuk meg, oldjuk fel benne az élesztőt és a vanília ízű cukorhelyettesítőt is! Ahogy korábban írtam, a TangZhongot is lehet enyhén langyosan felhasználni. A zsiradékot kezdetben ne adjuk hozzá a dagasztáshoz, csak amikor 2-3 perc keverő munka után a tészta összeáált.
4. A tésztát mérleg segítségével osszuk két egyenlő részre. Az egyik darabot tegyük zárt tálba, a másikhoz pedig dolgozzuk hozzá a kakaót, egész kevés tejjel. Amikor a kakaó egyenletesen eldolgozódott, mindkét tésztát gyúrjuk át kézzel újra, majd helyezzük őket egymástól külön, lezárt tálakba.
5. Tészta érlelése zárt tálban: 45 perc
6. A tészták nyújtása valamint formai kialakítás a videón bemutatott módon.
7. Kelesztés: 40-50 perc
8. A megkelt kalács, a formából kidomborodó felületét kenjük át felvert tojással.
9. Sütés: 180C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni és kb. 40-45 percig sütni. Amennyiben a kalács oldalai világosnak mutatkoznak, a forma nélkül vissza lehet helyezni a sütőbe és további 5 percig sütni. A felső felület további pirulását alufóliát fölé borítva lehet fékezni. A sütőbe csak a még forró kalácsot lehet visszahelyezni, 5-10 perc hűtés után már nem érdemes visszarakni azt.
Tápérték adatok 100g kalács esetén
Energia: 300,3 kcal
Zsír: 15,7g,
amelyből telített zsírsavak: 6,9g
Szénhidrát: 16,5g,
amelyből cukrok: 3,9g
Rost: 9,5g
Fehérje: 20,2g
Só: 1,9g
A kisült kalács súlya: 785g
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Hunorganic Kft. által előállított és forgalmazott D-Star Sütemény lisztkeverék használatát!
A mellékíz nélküli cukormentes ízesítést a D-Star édesítő temékei biztosítják!