diétás csíkos kalács

Ebben a videóban egy igazán szuper diétás kalácsot szeretnék bemutatni, amely mind küllemre, mind ízvilágra nyugodt szívvel hasonlítható össze a hagyományos kalácsokkal. A kalács cukormentes, így a felhasznált négyszer édes energiamentes édesítőszernek köszönhetően plusz kalória nélkül élvezhetjük az édes ízt, amelyre egyéb utóíz egyáltalán nem jellemző. A kalács kiemelkedő rosttartalommal rendelkezik, ami jó hatással van a bélrendszerünkre, illetve hosszan tartó teltségérzetet okoz. Magas rosttartalma miatt lassan felszívódó szénhidrátforrást jelent, mely segíti az étkezés utáni vércukorszint megfelelő szinten tartását. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A TangZhong összetétele

A főtészta összetétele

A kakaós tésztához, a tészta feléhez

  • Holland kakaópor: 10g

  • Tej (0,1%), vagy növényi tej: kb. 5ml


Szükséges továbbá 1db tojás a lekenéshez!


Az elkészítés menete

1. TangZhong készítése a videón bemutatott módon.

2. A TangZhong keveréket hűtsük 40C°alá.

3. Tészta készítése. Az alapanyagok legyenek szobahőmérsékletűek, tehát a hűtött alapanyagokat érdemes 1-2 órával a felhasználás előtt kivenni a hűtőszekrényből. A tejet langyosítsuk meg, oldjuk fel benne az élesztőt és a vanília ízű cukorhelyettesítőt is! Ahogy korábban írtam, a TangZhongot is lehet enyhén langyosan felhasználni. A zsiradékot kezdetben ne adjuk hozzá a dagasztáshoz, csak amikor 2-3 perc keverő munka után a tészta összeáált.

4. A tésztát mérleg segítségével osszuk két egyenlő részre. Az egyik darabot tegyük zárt tálba, a másikhoz pedig dolgozzuk hozzá a kakaót, egész kevés tejjel. Amikor a kakaó egyenletesen eldolgozódott, mindkét tésztát gyúrjuk át kézzel újra, majd helyezzük őket egymástól külön, lezárt tálakba.

5. Tészta érlelése zárt tálban: 45 perc

6. A tészták nyújtása valamint formai kialakítás a videón bemutatott módon.

7. Kelesztés: 40-50 perc

8. A megkelt kalács, a formából kidomborodó felületét kenjük át felvert tojással.

9. Sütés: 180C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni és kb. 40-45 percig sütni. Amennyiben a kalács oldalai világosnak mutatkoznak, a forma nélkül vissza lehet helyezni a sütőbe és további 5 percig sütni. A felső felület további pirulását alufóliát fölé borítva lehet fékezni. A sütőbe csak a még forró kalácsot lehet visszahelyezni, 5-10 perc hűtés után már nem érdemes visszarakni azt.

Tápérték adatok 100g kalács esetén

  • Energia: 300,3 kcal

  • Zsír: 15,7g,

amelyből telített zsírsavak: 6,9g

  • Szénhidrát: 16,5g,

amelyből cukrok: 3,9g

  • Rost: 9,5g

  • Fehérje: 20,2g

  • Só: 1,9g


A kisült kalács súlya: 785g

A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Hunorganic Kft. által előállított és forgalmazott D-Star Sütemény lisztkeverék használatát!

A mellékíz nélküli cukormentes ízesítést a D-Star édesítő temékei biztosítják!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.