csokis bukta ch-csökkentve

🍫 Csokis bukta – PUHA, illatos, és mégis SZÉNHIDRÁTCSÖKKENTETT!

Ebben a videóban egy bűntudatmentes csokis buktát készítünk, amit a D-STAR szénhidrátcsökkentett süteményliszt-keveréke és cukorhelyettesítői tesznek könnyedebbé. Ugyanolyan finom, mint a klasszikus, mégis kevesebb szénhidráttal! 😍 👉 Tökéletes hozzáadott cukormentes életmódhoz vagy egyszerűen, ha könnyedebb, de mégis finom édességre vágysz.


A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája​

​A tészta hozzávalói


Szükséges még 1 db tojás a kenéshez és 80 g hozzáadott cukormentes étcsokoládé a töltéshez!


Az elkészítés menete

1. Tésztakészítés A langyos tejbe belemorzsoljuk a friss élesztőt, majd néhány percig állni hagyjuk, amíg a felszíne kissé felfut. Ezután az élesztős tejet elkeverjük, és a dagasztótálba öntjük. Hozzáadjuk a lisztet és az összes többi, szobahőmérsékletű alapanyagot – a zsiradékok kivételével –, majd elindítjuk a dagasztást. Körülbelül 2–3 perc elteltével adjuk hozzá a puha vajat és a napraforgóolajat, majd a tésztát 10–12 perc alatt sima, rugalmas szerkezetűre kidolgozzuk. A kész tésztát ezután egy fedeles tálba helyezzük, és lezárjuk, hogy a nedvesség ne tudjon eltávozni belőle.

2. Tésztaérés A lezárt tálban pihenő tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk érni, 60 percen keresztül. Ez idő alatt a szerkezete levegősebbé, rugalmasabbá válik, és szépen megnövekszik a térfogata.

3. Tészta osztása és gömbölyítése Az érett tésztát 10 egyenlő részre, nagyjából 88 grammos darabokra osztjuk. A kimért adagokat felgömbölyítjük, hogy feszes, egységes felületet kapjunk. A gömbölyített tésztadarabokat ezután fóliával vagy konyharuhával letakarva pihentetjük, hogy ne száradjanak ki a további formázásig.

4. Pihentetés A letakart, felgömbölyített tésztadarabokat szobahőmérsékleten, körülbelül 5 percig pihentetjük. Ez a rövid pihenőidő segít abban, hogy a tészta szerkezete ellazuljon, és a következő formázási lépésnél könnyebben nyújthatóvá váljon.

5. Formai kialakítás A pihentetett tésztadarabokat egyenként enyhén kilapítjuk és széthúzzuk, hogy a közepükbe kerülhessen a töltelék. Mindegyik darabot megtöltjük a hozzáadott cukormentes, magas kakaótartalmú étcsokoládé lencsével, majd a tésztát a töltelék fölé hajtjuk, gondosan rázárjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét. Ezután hosszúkás formájú buktákat alakítunk ki, amelyeket sütőlemezre helyezünk egymástól körülbelül 3–5 milliméter távolságra. A megtöltött tésztákat végül fóliával vagy konyharuhával lefedjük.

6. Kelesztés A lefedett buktákat szobahőmérsékleten hagyjuk kelni, körülbelül 60–70 percen keresztül, amíg a térfogatuk érezhetően megnövekszik, és a tészta könnyű, levegős szerkezetűvé válik. A kelesztés ideje alatt ügyelünk arra, hogy ne érje őket huzat, és ne száradjon ki a felszínük.

7. Előkészítés a sütésre A megkelt bukták felületét finoman lekenjük felvert tojássa.. Ez adja majd a sütés után a szép, aranybarna fényt a felszínüknek.

8. Sütés és tálalás A lekenést követően a buktákat 180 °C-ra előmelegített, alsó-felső sütési módra állított sütőbe helyezzük, és körülbelül 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!