extra puha csíkos kalács

A recept írott formája
A TangZhong összetétele
BL55 Finomliszt: 25g
Vanília rúd: 1db
Tej: 150ml
A tészta összetétele
TangZhong: teljes mennyiség
BL55 Finomliszt: 375g
Friss élesztő: 18g, vagy szárított élesztő: 5g
Só: 4g
Cukor: 55g
Vaj: 55g
Tojás: 1db
Tej: 80ml
Kakaós tésztához a tészta feléből
Holland kakaópor: 9g (4 csapott tk.)
Cukor: 6g (1 tk.)
Tej: pár korty
Szükséges még 1db tojás a kenéshez
Az elkészítés menete
1. TangZhong elkészítése
2. TangZhong szobahőmérsékletűre hűtése
3. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával
4. Kakaós tészta keverése a bedagasztott tészta felével
5. Tésztaérés: 30 perc
6. Tészták nyújtása, összeillesztése, feltekerése, sütőformába (30x11x7cm) helyezése
7. Felvert tojással való átkenés
8. Kelesztés: 50-70 perc
9. Sütés: 170C°-ra előmelegített száraz légterű sütőbe kell behelyezni és 35 percig alsó-felső, majd még 8 percig alsó sütési módban sütni. Egyszerűbb sütők esetén süssük mindvégig alsó-felső módban és az utolsó 8 percben borítsunk alufóliát a tetejére.
Ha a sütés során a formától való elválás pontján kireped a kalács, nem kell szomorkodni, az íze mindenért kárpótol és szeletelve amúgy se látszik. Mivel ez nem fonott kalács, így a fonatok között nem tud távozni a kicsapódó vízgőz és esélyes, hogy a kalács oldala picit megreped.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!