extra puha csíkos kalács

Ennél a receptnél alapvetően a mákos babka tésztáját vettem alapul, persze kicsit alakítva rajta és a tejes-vaníliás TangZhong hozzáadásával egy különösen laza, pihe-puha bélzetű kalácsot kaptam eredményképpen, melynek állaga mellé és hasonlóan pompás vaníliás-kakaós ízvilág párosul.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A TangZhong összetétele

  • BL55 Finomliszt: 25g

  • Vanília rúd: 1db

  • Tej: 150ml

A tészta összetétele

  • TangZhong: teljes mennyiség

  • BL55 Finomliszt: 375g

  • Friss élesztő: 18g, vagy szárított élesztő: 5g

  • Só: 4g

  • Cukor: 55g

  • Vaj: 55g

  • Tojás: 1db

  • Tej: 80ml

Kakaós tésztához a tészta feléből

  • Holland kakaópor: 9g (4 csapott tk.)

  • Cukor: 6g (1 tk.)

  • Tej: pár korty


Szükséges még 1db tojás a kenéshez


Az elkészítés menete

1. TangZhong elkészítése

2. TangZhong szobahőmérsékletűre hűtése

3. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával

4. Kakaós tészta keverése a bedagasztott tészta felével

5. Tésztaérés: 30 perc

6. Tészták nyújtása, összeillesztése, feltekerése, sütőformába (30x11x7cm) helyezése

7. Felvert tojással való átkenés

8. Kelesztés: 50-70 perc

9. Sütés: 170C°-ra előmelegített száraz légterű sütőbe kell behelyezni és 35 percig alsó-felső, majd még 8 percig alsó sütési módban sütni. Egyszerűbb sütők esetén süssük mindvégig alsó-felső módban és az utolsó 8 percben borítsunk alufóliát a tetejére.


Ha a sütés során a formától való elválás pontján kireped a kalács, nem kell szomorkodni, az íze mindenért kárpótol és szeletelve amúgy se látszik. Mivel ez nem fonott kalács, így a fonatok között nem tud távozni a kicsapódó vízgőz és esélyes, hogy a kalács oldala picit megreped.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.