császárzsemle szénhidrátcsökkentve
Ebben a videóban egy isteni receptet hoztam nektek, a korábbi hagyományos vonalon bemutatott tejes-vajas császárzsemléket dolgoztam át szénhidrátcsökkentett és hozzáadott cukormentes verzióba, amely szinte még jobban sikerült, mint az eredeti változat. Ezt az új receptet szeretettel tudom ajánlani tudatosan táplálkozóknak, életmódváltóknak, valamint a leírásban szereplő tápértéket figyelembe véve inzulinrezisztenciások és cukorbetegek is be tudják építeni az étrendjükbe.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A tészta összetétele
D-Star szénhidrátcsökkentett sütemény lisztkeverék: 500g
Friss élesztő: 17g, vagy szárított élesztő: 4,8g
Só: 9g
D-Star négyszer édes cukorhelyettesítő: 3g
Vaj/Margarin: 25g
Ecet: 20%-os 4g, vagy 10%-os 8g
Zsírszegény tej: 510ml
Szükséges még 1db tojás a felület lekenéséhez, valamint ízlésszerinti magvak a felület dekorálásához.
Az elkészítés menete
1. Az első lépés az élesztő langyos tejben történő feloldása, majd a további alapanyagok hozzáadását követően tészta dagasztása. A szobahőmérsékletű, puha vajat csak a dagasztás közben adjuk hozzá, amikor kb. 3 perc keverő munka után egy egyöntetű tésztaállagot kaptunk.
2. Zárt tálban érleljük, pihentessük a tésztát 45 percen át, szobahőmérsékleten.
3. Osszuk el a tésztát 10 × 104g-os darabokra, amelyeket nagyon finoman gömbölyítsünk fel, majd formázzuk elő őket hosszúkás bucikra.
4. Pihentessük az előformázott tésztadarabokat letakarva 15-20 percen át.
5. Nyújtsuk ki a tésztaszálakat és fonjuk meg a császárzsemléket, majd helyezzük őket 2db sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kellő távolságban. 6. Amennyiben szeretnénk őket apró magvakba mártani, kenjük le a felületüket felvert tojással és forgassuk őket a magvakba. Amennyiben csak meg akarjuk szórni őket kevés maggal, vagy anélkül készítjük, úgy még ne tojásozzuk a felületüket a kelesztés előtt.
7. Kelesszük meg őket letakarva kb. 90 perc alatt szobahőmérsékleten.
8. Ha a kelesztés előtt nem forgattuk őket magvakba, akkor közvetlen a sütés előtt kenjük le a felületüket felvert tojással és ha szeretnénk, akkor szórjunk rájuk ilyenkor magokat.
9. Sütés: 250C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 220C°-ra csökkentve kell sütni 5 percig, majd az 5 perc elteltével a hőfokot tovább kell csökkenteni 200C°-ra, és még további 10-12 percig sütni. A teljes sütési idő így kb. 15 és 17 perc közé tehető.
Tápértékadatok 100g szénhidrátcsökkentett császárzsemlére
Energia: 240 kcal/1003 kJ
Zsír: 10,8 g
amelyből telített zsírsavak: 2,5 g
Szénhidrát: 13,6 g
amelyből cukrok: 4g
Rost: 8,4g
Fehérje: 18,1g
Só: 2,1g