császárzsemle szénhidrátcsökkentve

Ebben a videóban egy isteni receptet hoztam nektek, a korábbi hagyományos vonalon bemutatott tejes-vajas császárzsemléket dolgoztam át szénhidrátcsökkentett és hozzáadott cukormentes verzióba, amely szinte még jobban sikerült, mint az eredeti változat. Ezt az új receptet szeretettel tudom ajánlani tudatosan táplálkozóknak, életmódváltóknak, valamint a leírásban szereplő tápértéket figyelembe véve inzulinrezisztenciások és cukorbetegek is be tudják építeni az étrendjükbe.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele


Szükséges még 1db tojás a felület lekenéséhez, valamint ízlésszerinti magvak a felület dekorálásához.


Az elkészítés menete

1. Az első lépés az élesztő langyos tejben történő feloldása, majd a további alapanyagok hozzáadását követően tészta dagasztása. A szobahőmérsékletű, puha vajat csak a dagasztás közben adjuk hozzá, amikor kb. 3 perc keverő munka után egy egyöntetű tésztaállagot kaptunk.

2. Zárt tálban érleljük, pihentessük a tésztát 45 percen át, szobahőmérsékleten.

3. Osszuk el a tésztát 10 × 104g-os darabokra, amelyeket nagyon finoman gömbölyítsünk fel, majd formázzuk elő őket hosszúkás bucikra.

4. Pihentessük az előformázott tésztadarabokat letakarva 15-20 percen át.

5. Nyújtsuk ki a tésztaszálakat és fonjuk meg a császárzsemléket, majd helyezzük őket 2db sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kellő távolságban. 6. Amennyiben szeretnénk őket apró magvakba mártani, kenjük le a felületüket felvert tojással és forgassuk őket a magvakba. Amennyiben csak meg akarjuk szórni őket kevés maggal, vagy anélkül készítjük, úgy még ne tojásozzuk a felületüket a kelesztés előtt.

7. Kelesszük meg őket letakarva kb. 90 perc alatt szobahőmérsékleten.

8. Ha a kelesztés előtt nem forgattuk őket magvakba, akkor közvetlen a sütés előtt kenjük le a felületüket felvert tojással és ha szeretnénk, akkor szórjunk rájuk ilyenkor magokat.

9. Sütés: 250C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 220C°-ra csökkentve kell sütni 5 percig, majd az 5 perc elteltével a hőfokot tovább kell csökkenteni 200C°-ra, és még további 10-12 percig sütni. A teljes sütési idő így kb. 15 és 17 perc közé tehető.


Tápértékadatok 100g szénhidrátcsökkentett császárzsemlére

  • Energia: 240 kcal/1003 kJ

  • Zsír: 10,8 g

amelyből telített zsírsavak: 2,5 g

  • Szénhidrát: 13,6 g

amelyből cukrok: 4g

  • Rost: 8,4g

  • Fehérje: 18,1g

  • Só: 2,1g


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.