leveles Croissant - vanília és csokoládékrémmel
A már korábban bemutatott leveles tésztát vettem elő ehhez a csodálatos és rendkívül ízletes péksüteményhez, melyet vanília és csokoládékrémmel töltöttem. Egy rendkívül isteni összeállítás, mindenkinek szeretettel ajánlom a kipróbálását
A recept írott formája
A húzózsíradék összetétele a tésztába hajtáshoz
Kemény (kocka) vaj, vagy margarin: 320g
BL55 Finomliszt: 65g
A tészta receptje
BL55 Finomliszt: 700g
Friss élesztő: 35g, vagy szárított élesztő: 10g
Só: 6g
Cukor: 60g
Vaj/Margarin: 70g
Tojás: 1db
Ecet: 4ml
Tört jég: 80g
Tej: Tört jéggel egybe mérve 350ml
A töltelékek összetétele
Tej: 500ml
Tojássárga: 4db
BL55 Finomliszt: 65g
Vaníliarúd: 3db
Cukor: 95g
Vaníliás cukor: 1 cs.
Tejszín: 350g
Holland kakaó: 3 tk. a töltelék feléhez
Szükséges még 1db tojás a kenéshez!
A töltelékek elkészítési módja
1. 300ml tejet el kell keverni a tojások sárgáival és a liszttel
2. A vanília rudakat hosszában kettévágni és a közepükben lévő magvakat kikaparni
3. 200ml tejet a cukorral, a vaníliás cukorral és a vaníliarudakkal a kikapart magokkal együtt összeforralni, majd az 1. pontban elkészített liszt - tojássárga - tej egyveleget hozzáadagolni és gyors keverés mellett sűrű pudingot főzni
4. A kész pudingot el kell felezni és a feléhez hozzáadni a kakaóport, majd jó alaposan elkeverni
5. A pudingokat teljesen ki kell hűteni
6. A tejszínt kemény habbá kell verni, majd a felét-felét a pudingokhoz keverni.
Az elkészítés menete
1. Húzó zsiradék elkészítése, a hozzá tartozó zsiradék és liszt elkeverése, téglalap formájúvá alakítása, majd a hűtőben való vissza dermesztése
2. Tészta Dagasztás
3. Hideg pihentetés: 15 perc
4. Húzó zsiradék tésztába csomagolása, kinyújtás, szimpla hajtás
5. Hideg pihentetés: 10 perc
6. Kinyújtás, dupla hajtás
7. Hideg pihentetés: 10 perc
8. Kinyújtás szimpla hajtás
9.Hideg pihentetés: 15 perc
10. A tészta készre nyújtása, majd a formai kialakítás a videón bemutatott módon
11. Kelesztés: 50 - 70 perc
12. Közvetlen a sütés előtt felvert tojással való átkenésük
13. Sütés: 235C°-ra előmelegített száraz légterű alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 200C°-ra csökkenteni és úgy sütni 15-20 percig
14. Hegyes fejű habzsák vagy bármi arra alkalmas eszköz segítségével a töltelékeket alulról 2 pontba beléjük tölteni, majd a tetejüket tetszőlegesen dekorálni akár porcukorral, olvasztott csokoládéval vagy bármi arra alkalmas dekorációval.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!