Citromos mákos szelet
Ebben a videómban egy isteni süteményt hoztam nektek, amely annak ellenére, hogy szénhidrátcsökkentett, valamint hozzáadott cukormentes, a hagyományos sütemények között is megállná a helyét. A citrom és a mák párosítása rendkívül jó, üdítő harmóniát alkot. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A tészta összetétele
Vaj/Margarin: 50g
D-Star négyszer édes cukorhelyettesítő: 46g
D-Star vanília ízű cukorhelyettesítő: 10g
Tojás: 6db
Citromlé: 50ml
Reszelt (bio) citromhéj: 8g
D-Star szénhidrátcsökkentett sütemény lisztkeverék: 135g
Sütőpor: 12g
Só: 1 csipet
Darált mák: 70g
A krém összetétele
Mascarpone light: 500g
Habtejszín: 300g
D-Star négyszer édes cukorhelyettesítő: 16g
Friss citromlé: 50ml
Reszelt (bio) citromhéj: 10g
Az elkészítés menete
1. Az első lépés a vajnak, vagy a margarinnak a habosítása a négyszer édes cukorhelyettesítővel.
2. Ezt követően hozzákerülhetnek a tojások, a vanília ízű cukorhelyettesítő, a reszelt citromhéj, és a só. Ezeket alapos keverő munkával dolgozzuk el.
3. Az eldolgozott egyveleghez hozzá lehet keverni a facsart citromlevet is, valamint a lisztet el lehet keverni a sütőporral, és a darált mákkal, majd részletekben ezeket a száraz anyagokat is hozzá kell keverni a nedves összetevőkhöz.
4. A tésztát töltsük ki egy 34×23 cm-es magas falú, zsiradékkal kezelt, esetleg sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd osszuk el benne. A megadott arányokkal egy vékony tésztaréteget fogunk kapni, de ízlés szerint lehet a tésztát másfélszeres mennyiségben készíteni, vagy kisebb tepsiben sütni, azzal kalkulálva, hogy még a krém réteg a tetejére kerül.
5. Sütés: 180C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, és kb. 15-20 perc alatt készre sütni. Az átsültséget tűpróbával ellenőrizzük! Eltérő méretű tepsi, vagy más mennyiségű tészta esetén a sütési idő lehet ettől eltérő. Laposabb tészta gyorsabban, míg a magasabb hosszabban sül.
6. Verjük fel a hideg habtejszínt, valamint közben keverjük el a mascarponét a cukorhelyettesítővel, a citromlével, és a citromhéjjal. Ezt követően spatulával forgassuk hozzá a tejszínhabot a mascarpone krémhez.
7. A kapott krémet osszuk el a kihült tészta felületén. Tipp! A krém felvitele előtt a tésztát válasszuk el a tepsitől, hogy a szeletelésnél könnyen ki tudjuk emelni a szeleteket.
8. A süteményt helyezzük pár órára, vagy akár egy egész éjszakára a hűtőszekrénybe, hogy a krém jó stabilitást kapjon a szeletelés előtt.
9. A felszeléskor díszíthetjük a szeleteket félbe, vagy negyedbe vágott citromkarikával a tetejükön.
100g citromos mákos szelet tápértéke
Energia: 235kcal / 983kJ
Zsír: 19,4g
amelyből telített zsírsavak: 10,6g
Szénhidrát: 10,3g
amelyből cukrok: 2,3g
amelyből poliolok: 4,2g
Rost: 2,4g
Fehérje: 7,6g
Só: 0,4g