Citromos-mákos kelt rumos mazsolával

Ez a különleges kelt tészta recept a mák, a citrom és a rumos mazsola tökéletes harmóniájával varázsol el mindenkit. A foszlós, kalácsszerű állag könnyed, mégis gazdag élményt nyújt. A recept egyszerűen elkészíthető, nem igényel sok munkát, így kezdők is bátran belevághatnak. Tökéletes választás reggelire, uzsonnára vagy vendégvárónak. Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki szereti a különleges, házi péksüteményeket!

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 500g

  • Friss élesztő: 25g, vagy szárított: 7g

  • Só:5g

  • Cukor: 75g

  • Vaj/Margarin: 65g

  • Tojás: 1db + 1 sárgája

  • Citromlé: 20-30ml

  • Citromhéj: 1db citrom reszelt héja

  • Darált mák: 50g

  • Mazsola: 80g

  • Tej: 200-220ml


Szükséges még egy kevés rum a mazsola beáztatásához, valamint 1db tojás a kenéshez!


Az elkészítés menete

1. Egyöntetű tészta dagasztása a zsiradék és a mazsola hozzáadása nélkül, a többi tészta képző alapanyag felhasználásával. A tésztának nem kell kidolgozottnak lennie, csak egyöntetű állagúnak

2. A zsiradék hozzáadása és a tészta közel készre dagasztása

3. A dagasztás utolsó perceiben a rumba áztatott, majd átszűrt mazsolát hozzá lehet adni a tésztához (a rum nélkül), majd így készre lehet dagasztani a tésztát

4. Tésztaérés: 45 perc

5. A tészta elosztása 12 × 90g súlyú darabokra, majd ezeknek a daraboknak a gömbölyítésük

6. Pihentetés: 10 perc

7. Bucik formázása, sütőlemezre helyezésük, késsel történő bemetszésük, majd felvert tojással történő átkenésük

8. Kelesztés: 50-70 perc

9. Sütésre való előkészítés: Ismételt átkenés a felvert tojással, közvetlen a sütés előtt

10. Sütés: 190C°-ra előmelegített, száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni és úgy sütni 13-16 percig. A héj nagyon hirtelen pirul, ezért fontos odafigyelni.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!



A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!