Citromos-mákos kelt rumos mazsolával
A recept írott formája
A tészta összetétele
BL55 Finomliszt: 500g
Friss élesztő: 25g, vagy szárított: 7g
Só:5g
Cukor: 75g
Vaj/Margarin: 65g
Tojás: 1db + 1 sárgája
Citromlé: 20-30ml
Citromhéj: 1db citrom reszelt héja
Darált mák: 50g
Mazsola: 80g
Tej: 200-220ml
Szükséges még egy kevés rum a mazsola beáztatásához, valamint 1db tojás a kenéshez!
Az elkészítés menete
1. Egyöntetű tészta dagasztása a zsiradék és a mazsola hozzáadása nélkül, a többi tészta képző alapanyag felhasználásával. A tésztának nem kell kidolgozottnak lennie, csak egyöntetű állagúnak
2. A zsiradék hozzáadása és a tészta közel készre dagasztása
3. A dagasztás utolsó perceiben a rumba áztatott, majd átszűrt mazsolát hozzá lehet adni a tésztához (a rum nélkül), majd így készre lehet dagasztani a tésztát
4. Tésztaérés: 45 perc
5. A tészta elosztása 12 × 90g súlyú darabokra, majd ezeknek a daraboknak a gömbölyítésük
6. Pihentetés: 10 perc
7. Bucik formázása, sütőlemezre helyezésük, késsel történő bemetszésük, majd felvert tojással történő átkenésük
8. Kelesztés: 50-70 perc
9. Sütésre való előkészítés: Ismételt átkenés a felvert tojással, közvetlen a sütés előtt
10. Sütés: 190C°-ra előmelegített, száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni és úgy sütni 13-16 percig. A héj nagyon hirtelen pirul, ezért fontos odafigyelni.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!