Citromos foszlós kalács 4 és 6 szálas fonással
A recept írott formája
A tészta összetétele
BL55 Finomliszt: 500g
Friss élesztő: 22g, vagy szárított élesztő: 6g
Só: 5g
Cukor: 65g
Vaj/Margarin: 55g
Tojás: 1db
Citrom Aroma: 1 ampulla (helyettesíthető reszelt cirtomhéjjal és kevés citromlével)
Tört Dió: 40g
Rumos Mazsola: 80g
Tej: 200-220ml
Szükséges még 1db tojás a kenéshez és egy kevés apróra tört dió a díszítéshez!
Az elkészítés menete
1. Tészta Dagasztás (A vajat/margarint csak később kell hozzá adni, amikor már kialakul egy egyöntetű tésztaállag. Gépi dagasztás esetén a mazsolát és a diót csak a dagasztás utolsó perceiben)
2. Tésztaérés: 25-30 perc
3. Tészta osztása, mérése: négyes kalács 4x125g, hatos kalács 6x82g
4. Gömbolyítés
5. Pihentetés: 10-15 perc
6. Tésztaszálak kinyújtása, kalácsok megfonása
7. Felületkezelés: Felvert tojással átkenés
8. Kelesztés: 35-45 perc
9. Felületkezelés, díszítés: ismét tojásozás, tört dióval leszórás
10. Sütés: 170C°-os száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőben 38-45 percig sütni
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!