Citromos foszlós kalács 4 és 6 szálas fonással

Ezt a receptemet anno úgy jellemeztem, hogy az egyik legfinomabb receptem, ami számos új receptem megjelenése óta is ugyanúgy megállja a helyét. Citromos foszlós kalács rumos mazsolával és dióval bolondítva. Szerintem ezzel mindent elmondtam ami a recept ízvilágának izgalmasságát mutatja be. A videóban 4 és 6 szálas kalácsok fonási technikáját is szemléltetem. Természetesen a recept nagyon finom a mazsola és a dió elhagyásával is.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 500g

  • Friss élesztő: 22g, vagy szárított élesztő: 6g

  • Só: 5g

  • Cukor: 65g

  • Vaj/Margarin: 55g

  • Tojás: 1db

  • Citrom Aroma: 1 ampulla (helyettesíthető reszelt cirtomhéjjal és kevés citromlével)

  • Tört Dió: 40g

  • Rumos Mazsola: 80g

  • Tej: 200-220ml

Szükséges még 1db tojás a kenéshez és egy kevés apróra tört dió a díszítéshez!

Az elkészítés menete

1. Tészta Dagasztás (A vajat/margarint csak később kell hozzá adni, amikor már kialakul egy egyöntetű tésztaállag. Gépi dagasztás esetén a mazsolát és a diót csak a dagasztás utolsó perceiben)

2. Tésztaérés: 25-30 perc

3. Tészta osztása, mérése: négyes kalács 4x125g, hatos kalács 6x82g

4. Gömbolyítés

5. Pihentetés: 10-15 perc

6. Tésztaszálak kinyújtása, kalácsok megfonása

7. Felületkezelés: Felvert tojással átkenés

8. Kelesztés: 35-45 perc

9. Felületkezelés, díszítés: ismét tojásozás, tört dióval leszórás

10. Sütés: 170C°-os száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőben 38-45 percig sütni


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.