citromos fonott kalács ch-csökkentve

Ebben a videómban egy nagyon jó ízű, foszlós citromos kalácsot hoztam szénhidrátcsökkentve, és hozzáadott cukor nélkül. Akár húsvétra, akár az év további szakaszában szeretettel tudom ajánlani!

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele


Szükséges még 1db tojás a kenéshez, és kevés vágott mandula a megszóráshoz!


Az elkészítés menete

1. Az első lépés a tészta dagasztása, melynél érdemes szobahőmérsékletű alapanyagokat felhasználni. Az élesztőt oldjuk fel a tejben, majd a zsiradékon kívül adjuk hozzá a további tészta képző alapanyagokat, és kezdjük meg a dagasztást. A puha vajat csak 2-3 perc keverő munka után adjuk hozzá, amikor már egy egyöntetű tésztaállagot kaptunk. A teljes dagasztási idő kb. 10-12 perc.

2. Fedett tálban érleljük, pihentessük a tésztát 35 percen át szobahőmérsékleten.

3. Osszuk el a tésztát 8 × 130g-os darabokra, majd formázzunk hosszúkás bucikat belőlük.

4. Pihentessük őket letakarva 10 percen át.

5. Nyújtsuk készre a szálakat, kb. 55cm hosszúságban, olyan módon, hogy az egyik oldalt legyenek elkeskenyedők, viszont a másik felük vastagabb. Ezt követően fonjunk 2db 4 szálas kalácsot, majd sütőpapírral bélelt tepsin helyezzük őket össze szív alakban.

6. Kelesszük meg letakarva a kalácsot 30-40 perc alatt.

7. A megkelt kalács felületét közvetlenül a sütés előtt kenjük át felvert tojással, majd igény szerint szórjuk meg vágott mandulával.

8. Sütés: 180C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd így sütni 20 percig, amit követően a hőmérsékletet 160C°-ra csökkentve kell további 10-15 perc alatt készre sütni. Amennyiben a kalács felülete idő előtt kellő színt kap, fedjük le felülről egy alufóliával, a további pirulás megfékezése érdekében.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!