Fehér kenyér cipó, levesek tálalásához

Amikor először ettem cipóban tálalt levest egy étteremben, tudtam, hogy ezt nekem is el kell készítenem otthon. Így született meg ez az előtésztás fehérkenyér receptem, amit kifejezetten úgy alakítottam ki, hogy ne csak finom legyen, hanem tartós és belül folyadékálló is. Tökéletes választás, ha egy kicsit különlegesebbé szeretnéd tenni a levestálalást – és a kenyér sem marad meg másnapra.

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

Az előtészta összetétele

  • BL80 Fehér Kenyérliszt: 150g

  • Friss élesztő: 1g, vagy szárított élesztő: 0,3g

  • Víz: 150ml

A kenyér tészta összetétele

  • Érett előtészta: teljes mennyiség

  • BL80 Fehér Kenyérliszt: 400g

  • Élesztő: 6g, vagy szárított élesztő: 2g

  • Só: 12g

  • Víz: 230ml

Az elkészítés menete

1. Előtészta kikeverése

2. Előtészta érlelése: 10-12 óra

3. Tészta dagasztása az előtésztából és a többi összetevőből

4. Tészta érés: 60 perc

5. Tészta osztása/mérése: 3 x 295-300g

6. Tészták gömbölyítése, sütőlemezre elhelyezésük

7. Kelesztés: 35-55 perc

8. Sütésre való előkészítés: vízzel való átspriccelés és bevágás

9. Sütés: 230C°-ra előmelegített gőzzel telített légterű, alsó-felső sütési módba állíott sütőbe kell berakni, majd a hőmérsékletet egyből 200C°-ra visszaállítani, és úgy sütni 35-40 percig

10. Közvetlen a sütés után vízzel ismét átspriccelni

11. Levágni a tetejét, eltávolítani a bélzetet, levessel feltölteni és azt díszíteni

Természetesen a cipó normál fehér kenyérként is fogyasztható!


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL80 kecskeméti kerecsen világos búzalisztjének a használatát!