ciabatta zsemlék

Levegős, ropogós héjú ciabatta zsemlék, pontosan úgy, mint a pékségben! Ebben a videóban megmutatom, hogyan készülnek a házi ciabatta zsemlék lépésről lépésre: előtésztával, hajtogatással és gőzös sütéssel, hogy otthon is pékszintű eredményt érj el. Könnyű, illatos, olaszos hangulatú zsemlék, amelyek minden falatban a tökéletes házi pékség érzését hozzák.​


A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája​

​Az előtészta hozzávalói


A főtészta hozzávalói


Az elkészítés menete

1. Előtészta készítése: A vizet és az élesztőt elkeverjük, hozzáadjuk a Tipo 00 lisztet, simára dolgozzuk. Lefedve 10–12 órán át érleljük, amíg buborékos, levegős állagú lesz.

2. Tésztakészítés: A lisztet és a búzafehérjét átszitáljuk, az érett előtésztával, élesztős vízzel együtt tálba mérjük. 12 percig dagasztjuk, majd hozzáadjuk a sót és az olívaolajat, további 3 percig dolgozzuk. Ha kell, a maradék vizet is beletesszük. A tészta lágy, enyhén ragadós.

3. Első hajtogatás: A tésztát lisztezett felületre borítjuk, négyszögletesre igazítjuk, majd harmadolva hajtogatjuk (balról-jobbra, majd fentről-lefelé). Olívaolajos tálba tesszük, lezárjuk és pihentetjük.

4. Tésztaérés: 1 óra pihenés után ismét hajtogatjuk, majd újabb 1 óra érlelés következik. Ezután a tálban sziromhajtással áthajtjuk, végül 40–45 percig pihenni hagyjuk.

4. Formai kialakítás: A tésztát vastagon lisztezett felületre borítjuk, 1,5–2 cm vastagra terítjük, tetejét is megszórjuk liszttel. Pizzavágóval 9 egyenlő darabra osztjuk, sütőlemezre tesszük, és lefedve pihentetjük.

5. Kelesztés: Szobahőmérsékleten, lefedve 60–80 percig kelesztjük.

6. Sütés: A zsemléket 250 °C-ra előmelegített, gőzzel telített, hőlégkeveréses sütőbe tesszük. 3 perc után a hőmérsékletet 210 °C-ra csökkentjük, és a sütést gőzös térben további 10 percig folytatjuk. Ekkor a héj már vékony, roppanós, így a gőzképzést megszüntetjük, a gőzfejlesztőt eltávolítjuk, és még kb. 12 percig sütjük. A teljes sütési idő 20–25 perc, a zsemlék ekkor aranybarnák, könnyűek és üreges szerkezetűek lesznek.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!