ciabatta

Egy szuper olasz pékterméket hoztam ebben a videóba, a ciabattát, amit mind kenyér, mind zsemle formában el lehet készíteni. Jellemzően laza bélzetű, ropogós héjú péktermék, amely szendvicseknek nagyon jó alapanyag, de persze egy fehér kenyér összes fogyasztási funkcióját betölti. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

Az előtészta összetétele

A liszt kivátható egyéb Tipo00 pizzaliszttel, vagy végső alternatívaként BL55 finomliszttel!


A főtészta összetétele

  • Érett előtészta: teljes mennyiség

  • Pizzaliszt Tipo 00 Nápolyi pizzákhoz KRBL100: 360g

  • Friss élesztő: 6g, vagy szárított: 1,68g

  • Cukor: 6g

  • Só: 14g

  • Olívaolaj: 10g

  • Csaphideg víz az 1. fázisban: 215ml

  • Csaphideg víz a 3. fázisban: 40ml

A liszt kivátható egyéb Tipo00 pizzaliszttel, vagy végső alternatívaként BL55 finomliszttel!


Az elkészítés menete

1. Előtészta dagasztása

2. Előtészta érése: 10-13 óra

3. A dagasztás első fázisa az érett előtészta, a pizzaliszt, az élesztő, a cukor és a 215ml víz hozzáadásával. A dagasztás módja lassú fokozatú dagasztás, ideje 10 perc

4. A dagasztás második fázisa az olívaolaj hozzáadásával. A dagasztás módja lassú fokozatú dagasztás, ideje 5 perc

5. A dagasztás harmadik fázisa a só és a 40ml víz hozzáadásával. A dagasztás módja kezdetben lassú, majd gyors fokozatú dagasztás, az időtartam 5-5 perc

6. Szobahőmérsékletű tésztaérés: 60 perc

7. Tészta hajtogatása

8. Hideg pihentetés hűtőszekrényben: 60 perc

8. Tészta ismételt hajtogatása

9. Szobahőmérsékletű tésztaérés: 45 perc

10. A kenyér megformázása a videóban bemutatott módon, majd sütőpapírra helyezés

* Zsemle készítés esetén a tésztát húzó mozdulatokkal terítsük szét egy négyszögletes formában anélkül, hogy egy picit is kinyomkodnánk a megtermelt gázokat, valamint arra ügyelve, hogy ne lapítsuk el túlzottan a tésztát. Ezt követően vágjunk ki a tésztából tetszőlegesen 8-10db négyszögletes zsemlét pizzavágó segítségével. A zsemléket helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre (2 lemez)

11. Kelesztés: 15-30 perc

12. Ciabatta kenyér sütés: 250C°-ra előmelegített, légkeveréses módba állított sütőbe, fedeles sütőtálba kell behelyezni a kenyeret, majd az adott hőfokon 10 percig sütni. Utána 220C°-on kell további 25 percig sütni, majd a kenyeret ki kell emelni a sütőtálból és 190C°-os környezetben a sütő rácsán sütni készre kb. további 20 perc alatt. A sütés teljes ideje megközelítőleg 55 perc. A sütés további alternatíváiról (sütés alsó-felső módban, sütés sütőtál nélkül) az információkat szóban taglalja a videó utolsó 5 perce!

* Sütés Ciabatta zsemlék esetén: 250C°-ra előmelegített, gőzzel telített légterű sütőbe kell behelyezni a zsemlékkel teli sütőlemezt és 3 percig ezen a magas hőfokon sütni, majd a 3 perc elteltével 215C°-ra csökkentve a hőmérsékletet további 10 percig sütni a gőzös légtérben. A kezdeti 13 perc eltelte után a gőzképzés megszüntetendő, a hőmérséklet 200C°-ra tovabb csökkentendő és így kell a zsemléket készre sütni további 6-9 perc alatt. A teljes sütési idő kb. 19 és 22 perc közé esik. A sütési mód mindvégig légkeveréses mód. A zsemlék alsó-felső sütési módban is elkészíthetők a kezdeti 250 fokot 6 percig tartva, majd a sütés többi szakaszában a légkeveréses módhoz képest 15 fokot emelve. A sütési idő így a légkeveréses sütésével nagyjából azonos lesz.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó Pizzaliszt Tipo 00 Nápolyi pizzákhoz KRBL100 termékének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.