szénhidrátcsökkentett farsangi fánk
Ebben a videóban a tudatosan táplálkozók számára hoztam farsangi fánk receptet, szénhidrátcsökkentett, hozzáadott cukormentes formában. A fánkok igazán finomak, napokig tartósak, úgyhogy bátran tudom ajánlani a recept kipróbálását!

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A tészta összetétele
D-Star szénhidrátcsökkentett fánk lisztkeverék: 500g
Friss élesztő: 25g, vagy szárított élesztő: 7g
Só: 5g
D-Star négyszer édes cukorhelyettesítő: 20g
D-Star vanília ízű cukorhelyettesítő: 10g
Tojássárga: 3db
Vaj/Margarin: 25g
Napraforgóolaj: 25g
Reszelt (bio) citromhéj: 1db
Reszelt (bio) narancshéj: 1db
Rum: 40ml
Tej: 335ml
Szükséges még bő (1L) olaj a sütéshez!
Az elkészítés menete
1. Első lépésben az élesztőt és a vanília ízű cukorhelyettesítőt keverjük el a langyos tejben.
2. Adjuk hozzá a zsiradékokon kívül a további szobahőmérsékletű alapanyagokat, majd kezdjük meg a tészta dagasztását. A vajat, és az olajat csak akkor adjuk hozzá, amikor a dagasztás 2.-3. percében egy összefüggő tészta állagot kaptunk. A tészta készítés teljes ideje kb. 10 perc.
3. Zárt tálban érleljük, pihentessük a tésztát 60 percen át.
4. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 1,5-2cm-es vastagságban, és 7-8cm átmérőjű kerek szaggatóval szúrjuk ki a fánkokat belőle, arra ügyelve, hogy kevés maradék tésztát hagyjunk. A maradékot gyúrjuk újra, majd rövid pihentetés után ismét nyújtsuk, szaggassuk. Amennyiben nem szeretnénk maradék tésztát kapni a formai kialakítás során, úgy a tésztát osszuk egyenlő darabokra, és kézzel gömbölyítsük őket fel.
5. A fánkokat helyezzük egy liszttel enyhén szórt konyharuhával bélelt tálcára, egymástól kellő távolságokra, majd takarjuk le őket fóliával, vagy konyharuhával.
6. Kelesszük meg a fánkokat kb. 45-60 perc alatt.
7. Sütés: 160°C és 175°C közötti hőmérsékletű bő olajban süssük a fánkokat oldalanként kb. 2-3 percig. A sütés elején a fánkokat fordítsuk a felső felületükkel az olajba, és az átfordításuk előtt süssük őket fedő alatt. Ez a módszer biztosítja a lazább bélzetet, és a nagyobb mértékű térfogatnövekedést.
100g szénhidrátcsökkentett farsangi fánk tápértéke
Energia: 354kcal / 1482kJ
Zsír: 24,6g
amelyből telített zsírsavak: 3,9g
Szénhidrát: 21,1g
amelyből cukrok: 2g
amelyből poliolok: 5g
Rost: 3,6g
Fehérje: 13,1g
Só: 0,8g