burek
Ebben a videóban egy isteni finom, a balkánra jellemző sós péksüteményt hoztam el nektek, a Bureket (más néven börek), amit a legtöbb recept videóval ellentétben nem kész rétes tésztából mutatok be, hanem a tésztájához is házilag elkészíthető receptet biztosítok. Az elkészítés nem túl bonyodalmas, hiszen ez nem egy élesztős tészta, hanem a különleges jellegét a zsiradékkal rétegzett formai kialakításnak és a bőséges tölteléknek köszönheti, amelyek közül hagyományosan spenótos-fetás, fűszeres darálthúsos és sajtos töltelékekkel varázsollak el benneteket. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A tészta összetétele 6db burekhez
Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 400g (alternatíva: BL55 finomliszt)
Kamut világos búzaliszt: 100g (optimális, de BL55-tel pótolható)
Só: 12g
Olívaolaj: 40g (egyéb étolaj is jó)
Zsír: 40g
Tojás: 1db
Natur joghurt: 100g
Ecet: 5g
Víz: 120ml
Spenótos-fetás töltelék kb. 2db burekhez
Összeaprított spenótlevél: 70g
Feta: 110g
Tojásfehérje: 1db
Áttört fokhagyma: 2 kisebb gerezd
Só, chili: ízlés szerint
Darálthúsos töltelék kb. 2db burekhez
Darálthús: 300g
Kockázott vöröshagyma: 1 kisebb fej
Áttört fokhagyma: 2 kisebb gerezd
Só, bors, paprika: ízlés szerint
Sajtos töltelék kb. 2db burekhez
Reszelt sajt: 90g
Feta: 45g
Az elkészítés menete
1. A töltelékek elkészítése. A spenótos-fetás töltelék alapanyagait egyszerűen csak össze kell keverni, a darálthúsost viszont meg kell főzni egyénileg, vagy a videón bemutatott módon. A sajtos töltelék nem igényel előkészítést.
2. Tészta dagasztása
3. Pihentetés: 30 perc
4. A tészta osztása 6×140g-os darabokra, majd az elosztott tésztadarabok felgömbölyítése
5. Pihentetés: 30 perc
6. Formai kialakítás a videón bemutatott módon
7. A felületük tojással való lekenése, majd szezámmal és fekete szezámmal való megszórása
8. Sütés: 190C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd kb. 35-40 percig sütni.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt, valamint a Kamut világos búzaliszt használatát!