Hagyományos diós és mákos bejgli

Íme egy tökéletes recept a hagyományos diós és mákos bejglikről, melyeket omlós tésztából, hidegen vezetve készítettem. Természetesen a videóban a márványos felület kialakításáról is lehull a lepel.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

 • BL55 Finomliszt: 350g

 • Friss élesztő: 7g, vagy szárított élesztő: 2g

 • Porcukor: 42g

 • Só: 3g

 • Tojássárga: 2db

 • Vaj/Margarin: 140g

 • Tej: 80-120ml

Máktöltekék Recept

 • Darált mák: 85g

 • Vaníliás cukor: 1cs.

 • Cukor: 80g

 • Tej: 130ml

 • Mazsola: 50g

 • Citromhéj: ízlés szerint

 • Citromlé: ízlés szerint

Diótöltelék Recept

 • Darált dióbél: 115g

 • Cukor: 75g

 • Víz: 115ml

 • Mazsola: 50g

 • Citromhéj: ízlés szerint


Szükséges még 1-2db tojás a kenéshez


Az elkészítés menete

1. A liszt, a só és a porcukor elmorzsolása a zsiradékkal

2. A többi tészta képző alapanyagot is hozzá adva a tészta dagasztása, majd a tészta pontos elfelezése, buci formára alakítása, folpackba csomagolásuk

3. Hideg pihentetés (hűtőszekrény): 2 - 2,5 óra

4. Töltelékek elkészítése: Máktöltelék: A mák és a tej összefőzése, majd a többi hozzávaló hozzáadása és pár percig való tovább főzés Diótöltelék: A dió és a víz összefőzése, majd a többi hozzávaló hozzáadása és pár percig való tovább főzés. Amennyiben a töltelékeket túl hígnak találjuk, hosszabb főzéssel főzzük el a folyadékot róluk, így a főzés alatt sűrűsödni fog. Esetlegesen lehet hozzáadni extra diót, vagy mákot, viszont az adagoláskor egyezzen meg a súlyuk a tészta súlyával! A töltelékek eltérő állagát okozhatja az alapanyagok eltérő nedvesség és olajtartalma.

5. Bejglik elkészítése: Formai kialakítás a videón bemutatott módon

6. Alapos átkenés tojássárgájával

7. Hideg pihentetés: kb. 30-60 perc, amíg a tojássárgája teljesen rá nem szárad

8. Alapos átkenés tojásfehérjével

9. Hideg pihentetés: kb. 30-60 perc, amíg a tojásfehérje teljesen rá nem szárad

10. Sütés: 180C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni és 35-40 percig sütni.

11. Felszeletesés előtt érdemes teljesen kihűteni


És egy sokakat foglalkoztató fontos téma és tippek, amiket ennél a receptnél is érdemes figyelembe venni:


Mitől repedhet meg a bejgli ennek a receptnek az esetében?

1. Túl híg töltelék

Minden töltelékképző száraz alapanyagnak lehet különböző a nedvesség, illetve a zsír tartalma, ezért lehetséges, hogy egy ugyanazon recept alapján elkészített bejgli van akinél repedés mentes, van akinél pedig kireped.

- Hogy lehet ezt a hiba lehetőséget kiküszöbölni?

A töltelékek készitésekor mindig indítsunk a receptben kiírt folyadéktól kevesebb folyadékkal és ha a töltelék úgy kívánja, akkor utólag adagoljunk még hozzá apránként folyadékot. Azt érdemes szem előtt tartani, hogy a túl kevés folyadékkal készített töltelék felhasználásakor pici a repedés esélye, viszont a sütemény elveszítheti az élvezeti értékét, száraz folytós hatású lehet a fogyasztásakor. Amennyiben a tölteléket a főzés közben túl hígnak találjuk, hosszabb főzéssel főzzük el a folyadékot róla, így a főzés alatt sűrűsödni fog. Esetlegesen lehet hozzáadni extra diót, vagy mákot, viszont az adagoláskor egyezzen meg a súlyuk a tészta súlyával!

2. Túl sok töltelék

Optimális esetben a töltelék súlyának pontosan meg kell egyezni a tészta súlyával, így a töltelék bőséges, de mégsem annyira sok, hogy repedésekhez vezessen.

3. Túl vékonyra elnyújtott tészta

Evidens, hogyha egy tészta nagyon vékonyra van nyújtva, akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy elreped, mint az optimális vastagságúra nyújtott.

4. Beszúrások elhagyása, illetve túl kevés vagy túl vékony szúrások ejtése

Fontos, hogy a bejglit akár több oldalt is legjobb esetben egy hurkapálcika vastagságú vagy annál kicsit vékonyabb eszközzel több oldalról is mélyen megszúrkodjuk, ezáltal biztosítva a tésztából és főként a töltelékből kiáramló gőzök szabad útját. Ha ezeket a szúrkálásokat nem ejtjük meg kellő sűrűséggel, akkor a gőzök repedések útján törnek utat maguknak. Ide vezethető az első pontban ecsetelt hiba lehetőség, a túl híg töltelék, hiszen minél nedvesebb a töltelék, annál több gőz akar felszabadulni a sütés során.

Mit lehet tenni, ha mégis megrepednek a bejglik?

Nem kell kétségbe esni, hiszen a repedések minimálisra csökkentésére is van egy jó praktika, amit én is egy nagyon profi cukrász hölgytől kaptam tanácsul. Közvetlen a sütés után még forrón egy habkártya vagy bármi arra alkalmas eszköz segítségével nyomjuk össze a repedéseket, majd a repedésekkel befelé toljuk össze a bejgliket és úgy hűtsük ki őket. Ezután valóban egészen apróra zsugorodnak a repedések. Ezek mellett azt fontosnak tartom leírni, hogy egy házi sütésnél ha nem is lesz esztétikailag tökéletes a végeredmény, akkor se kell csüggedni, hiszen ami fontos az az íze és a szeretet, amit hozzáadtunk és ha a családtagok, barátok arca is ezt tükrözi a fogyasztás alatt, akkor semmi okunk sincs az elkeseredésre.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.