Barhesz

Ennek a receptnek a bemutatását már nagyon rég terveztem és igaz alapvetően nem húsvéti recept, de véleményem szerint mégis egy nagyon szuper választás az alkalomra, ezért is időzítettem most a megosztását. Ettől függetlenül szeretettel ajánlom az elkészítését az év bármely szakában. A kalács enyhén édeskés ízű, így szuperül passzol akár édes kiegészítők, akár a húsvéti sós csemegék mellé. A fonási technika véleményem szerint nem túl bonyolult, a külcsínyt pedig a magvak különleges felhelyezése adja. A recept egy a hagyományos zsidó barheszhez képest módosított változat, viszont a videó leírása tartalmazza a tradicionális receptet is.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • BL80 Kecskeméti kerecsen világos búzaliszt: 440g

  • Friss élesztő: 22g, vagy szárított: 6,16g

  • Só: 5g

  • Cukor: 65g

  • Sótlan vízben főtt, áttört burgonya: 120g

  • Tojás: 1db

  • Vaj/Margarin: 30g

  • Sertés, vagy egyéb zsír: 21g

  • Ecet (10%): 5g

  • Tej: 100ml

Egyéb gyártók BL80-as jelzésű liszjével is működik a recept, sőt BL65, BL55 lisztekkel is, viszont én azt vallom, a minőségi sütés alapja a minőségi liszt, ezért használom a Magyar Családellátó lisztjeit.


Ha a receptet csak vajjal/margarinnal szeretnéd készíteni, használj a zsír elhagyásával összesen 57g vajat/margarint.


Szükséges még 1db tojás a kenéshez, valamint egész mák és szezámmag.


Figyelem! A receptben használt összetevők a hagyományos zsidó barhesz összetevőitől eltérők lehetnek. Aki vallási okokból a zsidó szokásoknak megfelelően szeretné elkészíteni a kalácsot, az használja ezt az összetételt:

Egyéb gyártók BL80-as jelzésű liszjével is működik a recept, sőt BL65, BL55 lisztekkel is, viszont én azt vallom, a minőségi sütés alapja a minőségi liszt, ezért használom a Magyar Családellátó lisztjeit.


Sós barhesz esetén sóból 10g, cukorból 4g használandó, viszont ez esetben a tésztaérési idő 40 percre hosszabbodik, illetve a kelesztés is lehet hosszabb a megadottól.


Az elkészítés menete

1. Tészta dagasztása a zsiradékok utólagos hozzáadásával. A különböző burgonyák lehetséges eltérő nedvességtartalma végett ajánlom a dagasztást 70-80ml tejjel indítani, majd miután a zsiradékokat is felvette a tészta, a maradék 20-30ml folyadékot hozzáadni, amennyiben nem lesz túl lágy a tészta

2. Tésztaérés: 30 perc

3. A tészta osztása 8 × 105g-os darabokra, majd az elosztott tésztaszálak gömbölyítése, előformázásuk, enyhe nyújtásuk, amennyit a tészta enged

4. Pihentetés: 5 perc

5. Az előformázott szálak készre nyújtása, felvert tojással való lekenésük és azonnal egész mákba, illetve szezámba forgatásuk. Értelem szerűen 4 mákos, 4 szezámos fog készülni

6. A kalács megfonása a videón bemutatott módon, majd lehetőség szerint papírozott sütőtálba, vagy tepsire helyezni

7. Kelesztés: 25-40 perc

8. Sütés: 200C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell zárt sütőtálba behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 180C°-ra csökkentve kb. 50 percen át sütni. A sütőtál fedelét 30 perc után gyors sütőajtó nyitás mellett le kell venni!

A sütőlemezen való sütés részletei a videó 22:00 percétől hallható.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL80 kecskeméti kerecsen világos búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.