bajor lúgos perec

Ebben a videóban a német gyerekek nagy kedvencét, valamint a sörfesztiválok elengedhetetlen csemegéjét hoztam nektek, azaz a Bajor Lúgos Perec Receptjét. Mint ahogy az egész világon nagy sikert aratott már ez a perec, úgy bízom benne, hogy a bemutatásom alapján is nagyon meg lesztek vele elégedve. A héj kellemesen roppanós, a bélzet foszlós, puha, az íze pedig mennyei. Szeretettel ajánlom a kipróbálását, hiszen az elkészítés is egészen egyszerű.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A lúg összetétele

Víz: 1200ml

Szódabikarbóna: 50g

A tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 600g

  • Friss élesztő: 22g, vagy szárított: 6g

  • Só: 12g

  • Cukor: 18g

  • Sertészsír: 30g, vagy Vaj/Margarin: 38g

  • Hideg víz: 340ml


Szükséges még nagy szemű só a dekoráláshoz.


Az elkészítés menete

1. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával

2. A lúg elkészítése a víz és a szódabikarbóna pár percig történő összeforralásával. FIGYELEM!!!! Fokozottan figyelni kell rá, hogy lúgos vegyület a bőrrel ne érintkezzen, szembe ne kerüljön, mivel maró hatású. A vegyület készítésekor és használatakor gumikesztyű használata kötelező, valamint védőszemüveg is ajánlott. A vegyülethez gyerekek, háziállatok ne férjenek hozzá!

3. Tésztaérés: 15 perc

4. A tészta elosztása 10×100g-os darabokra, majd az elosztott tészta darabok gömbölyítése és előformázásuk buci alakra

5. Pihentetés: 5 perc

6. 55-60cm hosszú hasas tésztaszálak nyújtása, majd perecek formázása, ezt követően konyharuhával bélelt felületre helyezésük

7. Hideg kelesztés/bőrösítés (hűtőszekrényben, lefedés nélkül): 90-120 perc

8. A perecek lemártása közvetlen a sütés előtt kb. 10mp hosszan a kihűlt lúgban az előzőleg említett szükséges védő eszközök használatával, majd a hasas felső rész megszórása nagyszemű sóval, majd ugyanazon rész hosszanti, mély bevágása. Amíg az első lemezen lévő perecek sülnek, addig a második adag a hűtőben marad

9. Sütés: 250C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított, száraz légterű sütőbe kell behelyezni, majd így sütni 10-12 percig.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.