Arancini, a szicíliai rizsgolyók

Nemrég Szicílián nyaraltunk és a sziget szépsége, és az emberek kedvessége mellett a gasztro kultúra is magával ragadott bennünket. Ennek kapcsán egy igazi helyi kedvenc étel, az Aracini elkészítését hoztam nektek ebben a videóban, ami alapvetően egy kirántott rizsgolyó, amely töltelékkel van megtöltve belül. Igazi finomság, és az elkészítés sem túl bonyodalmas, úgyhogy szeretettel ajánlom, hogy próbáljátok ki ezt a receptet!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A rizshez

  • Rizottó rizs: 500g

  • Víz: 1l

  • Só: ízlés szerint (nálam 1 nagy csipet)

  • Őrölt sáfrány: késhegynyi, vagy 1db 0,15g-os csomag

  • Hús, vagy zöldségleveskocka: 1db (elhagyható, picit több sóval készítve)

  • Vaj: 35g

  • Reszelt parmezán: 100g


A raguhoz (kb. 4 db-ra)

  • Darálthús (sertés/marha): 100g

  • Apróra kockázott vöröshagyma: 1 közepes fej

  • Fokhagyma áttörve: 1 nagyobb gerezd

  • Olívaolaj: ízlés szerint

  • Só, bors: ízlés szerint

  • Babérlevél: 2-3db

  • Száraz vörösbor: 50ml

  • Sürített paradicsom: 120g

  • Zöldborsó: 70g


A ragu nagyobb mennyiségben készítve isteni tésztákhoz is!


A mozzarellás-sonkás töltelékhez (kb. 4db-ra)

  • Prosciutto cotto sonka kockázva: kb. 80g

  • Mozzarella kockázva: kb. 235g

A panírozáshoz, a tésztához


Szükséges még zsemlemorzsa a panírozáshoz és bő napraforgóolaj a sütéshez!


Az elkészítés menete

1. Rizs elkészítése: víz enyhe forralása, a só, a sáfrány és a leveskocka feloldása, a rizs hozzáadása, elkeverése, majd alacsony lángon való főzése/párolása kb. 30 percen át, amíg a víz el nem fől róla. A még forró rizshez hozzá kell keverni a vajat és a parmezánt, majd egy tálcára kiteríteni, és úgy kihűteni.

2. A ragu elkészítése: a munkafolyamat elején rakjuk oda a borsót főlni. Ahogy a rizst felraktuk, utána a kockázott hagymát kezdjük el pirítani az olívaolajon, vagy egyéb étkezési olajon, majd adjuk hozzá az áttört fokhagymát is és pároljuk tovább. Pár perc után hozzá kerülhet a darált hús, a fűszerek, és a babérlevél. Miután a hús kifehéredett, mehet bele a vörösbor, amit miután elfőztünk róla, hozzákerülhet a sűrített paradicsom, amit szintén szépen el kell főzni, miközben a főtt borsót is hozzá lehet keverni.

3. A mozzarellát és a sonkát kockázzuk fel.

4. Miután minden kihűlt, töltsük, és formázzuk meg a rizsgolyókat.

5. Keverjük ki az egész lágy, szinte folyós állagú tésztát, majd mártsuk le benne a golyókat, amit követően forgassuk őket panírmorzsába.

6. Süssük ki őket 170C°-ra előmelegített bő olajba helyezve kb. 10-12 perc alatt. Sütés közben érdemes őket 2-3 percente átforgatni, hogy az aljuk ne égjen meg, de fritőzbe sütve nincs ilyen probléma.

7. Helyezzük őket rácsra, vagy papírra, hogy lecsöpögjenek.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.