air fryer kalács

A legújabb receptem az air fryer-ben, azaz forrólevegős sütőben sült kalács, melyben összekapcsoltam azt a két szempontot, hogy közeleg a húsvét, valamint nagyon sokan kértétek már, hogy legyenek a csatornán air fryer receptek. A kalács egy hagyományos húsvéti kalács, ami alapvetően édes, de nem túlságosan, a bélzete pedig természetesen foszlós. A formai kialakítása egyszerű, de mégis rendkívül látványos, a sütési mód pedig egyértelműen leegyszerűsödik. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 300g (alternatíva: BL55 finomliszt)

  • Friss élesztő: 13g, vagy szárított élesztő: 3,64g

  • Só: 3g

  • Cukor: 35g

  • Tojás: 1db

  • Vaj/Margarin: 38g

  • Vanília esszencia: kevés, ízlés szerint (elhagyható)

  • Tej: 100ml


Szükséges még 1db tojás a kenéshez, valamint szezámmag a dekoráláshoz.


Az elkészítés menete

1. Tészta dagasztása szobahőmérsékletű alapanyagok felhasználásával, a vaj utólagos hozzáadásával

2. Tésztaérés: 30 perc

3. A tészta osztása 6×90g-os darabokra, majd az elosztott tésztadarabok gömbölyítése és előformázása

4. Pihentetés: 10 perc

5. A szálak készre nyújtása, 3 szál szezámmagba forgatása, majd a kalács megfonása

6. Kelesztés: 35-50 perc

7. A nem szezámos szálak lekenése felvert tojással

8. - Sütés Air fryerben: A kalácsot az air fryer-be helyezve 160C°-on kell sütni a legalacsonyabb hőlégkeverési fokozaton kb. 25-30 percig

- Sütés sütőben: 180C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőben kell sütni az adott hőfokon 10 percig, majd a hőmérsékletet 165C°-ra csökkentve további kb. 20 percig, így a sütés teljes ideje úgy 30 percre tehető.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.