air fryer kalács
A legújabb receptem az air fryer-ben, azaz forrólevegős sütőben sült kalács, melyben összekapcsoltam azt a két szempontot, hogy közeleg a húsvét, valamint nagyon sokan kértétek már, hogy legyenek a csatornán air fryer receptek. A kalács egy hagyományos húsvéti kalács, ami alapvetően édes, de nem túlságosan, a bélzete pedig természetesen foszlós. A formai kialakítása egyszerű, de mégis rendkívül látványos, a sütési mód pedig egyértelműen leegyszerűsödik. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A tészta összetétele
Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 300g (alternatíva: BL55 finomliszt)
Friss élesztő: 13g, vagy szárított élesztő: 3,64g
Só: 3g
Cukor: 35g
Tojás: 1db
Vaj/Margarin: 38g
Vanília esszencia: kevés, ízlés szerint (elhagyható)
Tej: 100ml
Szükséges még 1db tojás a kenéshez, valamint szezámmag a dekoráláshoz.
Az elkészítés menete
1. Tészta dagasztása szobahőmérsékletű alapanyagok felhasználásával, a vaj utólagos hozzáadásával
2. Tésztaérés: 30 perc
3. A tészta osztása 6×90g-os darabokra, majd az elosztott tésztadarabok gömbölyítése és előformázása
4. Pihentetés: 10 perc
5. A szálak készre nyújtása, 3 szál szezámmagba forgatása, majd a kalács megfonása
6. Kelesztés: 35-50 perc
7. A nem szezámos szálak lekenése felvert tojással
8. - Sütés Air fryerben: A kalácsot az air fryer-be helyezve 160C°-on kell sütni a legalacsonyabb hőlégkeverési fokozaton kb. 25-30 percig
- Sütés sütőben: 180C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőben kell sütni az adott hőfokon 10 percig, majd a hőmérsékletet 165C°-ra csökkentve további kb. 20 percig, így a sütés teljes ideje úgy 30 percre tehető.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt használatát!