Air fryer kenyér

Ebben a videómban egy várva várt receptet hoztam nektek, hiszen egy olyan félfehér kenyeret mutatok be, amit akár kisebb méretű air fryerben is el lehet készíteni, hiszen 2db, kb. 300g súlyú kenyér elkészítését mutatom be. A kivitelben kisebb családoknak, vagy egyedülállóknak praktikus lehet, hogy az egyik kenyeret azonnal tudják fogyasztani, a másikat pedig le tudják fagyasztani, amely a kiengedést követően szintén friss állagú lesz. A kenyerek ráadásul nagyon finomak, a feleségemnek különösen ízlettek. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

Az előtészta összetétele


A tészta összetétele


A recept BL112-es és BL80-as lisztekkel is működik!


Az elkészítés menete

1. Az előtészta bekeverése

2. Előtészta érése: 1,5-2 óra

3. Tészta készítés

4. Tésztaérés: 2×30 perc, közte hajtogatással

5. A tészta elosztása két egyenlő részre, majd a tészta darabok gömbölyítése.

6. Amennyiben hosszúkás kenyeret szeretnénk, pihentessük a felgömbölyített tésztát 5-10 percen át.

7. Hosszformázzuk le a kenyeret.

8. Kelesztés: 30-40 perc. Azt a kenyeret, amelyet elsőre sütünk, kelesszük szobahőmérsékleten, a másikat pedig helyezzük hűtőszekrénybe, a megformázást követő 10 perc elteltével. Az első kenyér kisülését követően a másodikat a hűtőszekrényből kivéve készítsük elő a sütésre, majd helyezzük az air fryerbe.

9. Sütés: 200C°-on süssük 3 percen át, majd a hőmérsékletet 175C°-ra csökkentve süssük még kb. 22 percig. A sütés utolsó 5 percében forgassuk meg a kenyeret fejjel lefelé, hogy az alja is kellően át tudjon sülni. Az adott sütési paraméterek a Braun MultiFry3 air fryerhez vannak optimalizálva. A kenyér természetesen más air fryerekben is megsüthető, de a sütési időben, módban lehetnek kisebb eltérések!

A kenyér sütése sütőben (tipp, de nincs tesztelve, ezért figyelemmel kell követni!): 230C°-ra előmelegített, gőzzel telített légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni a kenyereket, ,majd a hőmérsékletet azonnal 200C°-ra csökkentve sütni őket kb. 25-30 percen át. A gőzképzést meg kell szüntetni, amikor a kenyerek egy vékony héjat megkaptak, ez kb. 15 perc sütés környékén várható. A tésztát sütőben egyben is ki lehet sütni egy nagyobb kenyérként, akár zárt sütőtálban indítva a sütést. A sütési idő ez esetben kb. 35-40 percre hosszabbodik.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!