100% teljes kiőrlésű mogyorós dupla csiga
A recept írott formája
A tészta összetétele
BTKL Teljes kiőrlésű búzaliszt: 500g
Friss élesztő: 22g, vagy szárított: 6g
Só: 5g
Cukor: 38g
Méz: 38g
Natur joghurt: 50g
Tojás: 1db
Vaj/Margarin: 60g
Tej: 215ml
Szükséges még
Tört mogyoró: ízlés szerint
Darált mogyoró: kb. 90g
Méz: kb. 70g
Vaj/Margarin (olvasztva): kb. 30 - 50g
Tojás a kenéshez: 1db
Baracklekvár a péksütik felületkezeléséhez: 40g
Mogyoró helyett dió is használható!
Az elkészítés menete
1. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával
2. Tésztaérés: 45 perc
3. A tészta nyújtása, olvasztott vajjal való kenése, darált és tört mogyoróval való töltése, vajjal locsolása, mézzel történő lecsurgatása, feltekerése, felvágása, a péksütemények formai kialakítása és papirozott sütőlemezre helyezésük, majd letakarásuk. A recept alapján 8db dupla csigát kapunk
4. Kelesztés: 50-65 perc
5. A csigák felületének felvert tojással való átkenése, majd tört mogyoróval való szórásuk
6. Sütés: 220C°-ra előmelegített, száraz legterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőfokot azonnal 190C°-ra csökkenteni és 14-16 percig sütni.
7. A hűtést követően a csigák felületének lekenése 40g baracklekvár és 40g víz alaposan kikevert egyvelegével
Ezeken kell csak változtatni, ha csak BL55 finomliszttel szeretnéd elkészíteni
A tészta összetételében a teljes kiőrlésű búzaliszt helyett ugyanazon mennyiségű BL55 finonlisztet kell használni!
A folyadék, azaz a tej mennyisége 170-180ml mennyiségre csökken a teljes kiőrlésű recepthez képest!
A megformázott csigák picit hamarabb kelnek, a kelesztési idő úgy 40 és 50 perc közé tehető!
A sütési idő pár perccel felhosszabbodhat, így ez esetben 17 és 20 perc között fognak kisülni a csigák.
Az összes többi tényező, mind a tészta összetételében, mind az elkészítés menetében megegyezik a teljes kiőrlésű receptnél megadottakkal!
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó MBL220 Megmentő teljes kiőrlésű köves Király R. búzalisztjének a használatát!