100% teljes kiőrlésű mogyorós dupla csiga

Ebben a videóban egy olyan péksüteményt hoztam el nektek, amely 100%-os arányban, azaz csak teljes kiőrlésű búzalisztet tartalmaz, de ennek ellenére kifejezetten puha, foszlós, napokig friss állagú és a kiegészítő ízkombinációnak köszönhetően isteni finom. Ezt a tésztát lehet alapreceptnek titulálni és bármely édes kelt péksüteményt el lehet vele készíteni, mint pl. kakaós csigát, túrós batyut, buktát, kalácsot, fahéjas fonottkát...stb. A cukrot és a mézet cukorpótlószerre cserélve cukorbetegek is fogyaszthatják! A videós bemutatásban is elhangzik, de itt a videó leírásának a végén is szerepelnek azok a szükséges módosítások, amikkel finomliszttel is elkészíthető a recept, ha valaki nem teljes kiőrléssel szeretné készíteni.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • BTKL Teljes kiőrlésű búzaliszt: 500g

  • Friss élesztő: 22g, vagy szárított: 6g

  • Só: 5g

  • Cukor: 38g

  • Méz: 38g

  • Natur joghurt: 50g

  • Tojás: 1db

  • Vaj/Margarin: 60g

  • Tej: 215ml

Szükséges még

  • Tört mogyoró: ízlés szerint

  • Darált mogyoró: kb. 90g

  • Méz: kb. 70g

  • Vaj/Margarin (olvasztva): kb. 30 - 50g

  • Tojás a kenéshez: 1db

  • Baracklekvár a péksütik felületkezeléséhez: 40g


Mogyoró helyett dió is használható!


Az elkészítés menete

1. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával

2. Tésztaérés: 45 perc

3. A tészta nyújtása, olvasztott vajjal való kenése, darált és tört mogyoróval való töltése, vajjal locsolása, mézzel történő lecsurgatása, feltekerése, felvágása, a péksütemények formai kialakítása és papirozott sütőlemezre helyezésük, majd letakarásuk. A recept alapján 8db dupla csigát kapunk

4. Kelesztés: 50-65 perc

5. A csigák felületének felvert tojással való átkenése, majd tört mogyoróval való szórásuk

6. Sütés: 220C°-ra előmelegített, száraz legterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőfokot azonnal 190C°-ra csökkenteni és 14-16 percig sütni.

7. A hűtést követően a csigák felületének lekenése 40g baracklekvár és 40g víz alaposan kikevert egyvelegével

Ezeken kell csak változtatni, ha csak BL55 finomliszttel szeretnéd elkészíteni

  • A tészta összetételében a teljes kiőrlésű búzaliszt helyett ugyanazon mennyiségű BL55 finonlisztet kell használni!

  • A folyadék, azaz a tej mennyisége 170-180ml mennyiségre csökken a teljes kiőrlésű recepthez képest!

  • A megformázott csigák picit hamarabb kelnek, a kelesztési idő úgy 40 és 50 perc közé tehető!

  • A sütési idő pár perccel felhosszabbodhat, így ez esetben 17 és 20 perc között fognak kisülni a csigák.

  • Az összes többi tényező, mind a tészta összetételében, mind az elkészítés menetében megegyezik a teljes kiőrlésű receptnél megadottakkal!


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó MBL220 Megmentő teljes kiőrlésű köves Király R. búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.