Lisztek tulajdonságai és jelöléseik

Lorem ipsum dolor sit amet, nam te mollis ornatus, eros indoctum...

Szeretném nektek röviden bemutatni a Magyarországon jellemzően megtalálható ismertebb liszt fajtákat, jelöléseiket, hiszen mielőtt nekiállunk bármilyen kenyeret, péksüteményt vagy bármi egyéb pékkészítményt elkészíteni, nagyon fontos az alapanyagoknak az ismerete. Ebben a részben általános eseteket fogok említeni,

de természetesen vannak kivételes, eltérő felhasználási módok is. Az itt szereplő anyag az iskolai tanulmányaimon és szakmai tapasztalataimon alapszik.


Lisztek jelöléseinek értelmezése

A lisztek típusszámában, avagy jelölésükben általában mindig megtalálható egy betű kombináció és azt követően egy szám, melyek párosításából meg lehet állapítani az adott liszt fajtáját és korpázottságát.

A lisztek jelzésében található betű jelek a lisztek fajtáját jelzik az adott gabonára vonatkozóan, amiből készülnek.

Pl. BL - Búzaliszt, RL - Rozsliszt, TBL - Tönkölybúzaliszt ...stb.

A szám, ami a betűjel után következik a lisztek hamutartakmára utal, ami alatt értem a lisztek rostanyag  tartalmát, tehát a korpázottságot. Minél nagyobb értékű ez a szám, annál több héjrész található az adott liszben, ezáltal az ásványi anyag tartalom is magasabb.

Pl. a BL55 Finomlisztnek a hamutartalma a lehetséges eltéréseket nem figyelembe véve 0,55%.


Búzalisztek

00 Pizzaliszt

Jó minőségű kiválasztott búzából extra finomra őrölt és többször is átszitált a búza magbelsőjére jellemző fehér színű őrlemény, héjrészt gyakorlatilag nem tartalmaz.

Ez a finom szemcsés őrlemény nagyon megkönnyíti a tésztával való munkát,  a tészta rugalmasabb, lazábban nyújtható, nem ragadozó és igazán elasztikus lesz.

Jellemző felhasználása: pizza tészták készítése.

BL55 Búzafinomliszt, Finomliszt

Finom szemcsés őrlemény, a búza magbelsőjére jellemző fehér színű. Héjrészt gyakorlatilag nem tartalmaz.

Jellemző felhasználása: Péksütemények, finompékáruk és cukrászsütemények készítése. Kenyérsütéshez alacsony a sikértartalma, erre a célra magasabb

hamutartalmú lisztekkel vagy sikérrel keverve lehet felhasználni.

BL65 Finomliszt

Finom szemcsés őrlemény, színe enyhén sötétebb a a BL55 finomliszttől, mivel magasabb hamutartalma alapján több héjrészt, azaz több ásványi anyagot is tartalmaz.

Jellemző felhasználása: Péksütemények, finompékáruk és cukrászsütemények készítése. Kenyérsütéshez alacsony a sikértartalma, erre a célra magasabb

hamutartalmú lisztekkel vagy sikérrel keverve lehet felhasználni.

BL80 Fehér kenyérliszt

Finom szemcsés őrlemény. Színe a búza magbelső és a héj árnyalatától függ.Típusnak megfelelő finom szemcsés héjrészt tartalmaz.

Jellemző felhasználása: Kenyér készítése, jellemző termék a fehér kenyér. Akár alacsonyabb, akár magasabb sikértartalmú lisztekkel is keverhető.

BL112 Félfehér kenyérliszt

Finomszemcsés őrlemény. Színe a búza magbelsőtől, a jelen lévő héjrész mennyiségétől és a búza alapszínétől függ.

Jellemző felhasználás: Félbarna kenyér készítés. Használható más lisztekkel keverve, általában BL80-as és teljes kiőrlésű liszttel.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

OK!